Aktuelt

Hvordan kan du og naprapaten finne en vei til et mer smertefritt liv?

Publisert: 30.juni 2021

Hver dag våkner er stort antall mennesker i Norge med smerter, stivhet og nedsatt livskvalitet. Disse plagene preger livet til mange og gjør at man ikke kan gjøre de tingene man har lyst til, være seg jobb, trening eller familietid.
På hvilken måte kan en naprapat løse disse problemene?

Dessverre er det ikke noe enkelt og entydig svar på dette, men vi vet at en del faktorer i livene våre spiller inn på hvordan vi opplever smerter, og ikke minst vet vi ganske mye om hva som kan gjøres for å bryte en smertesirkel.

Faktorer som ofte har en negativ innvirkning på hvordan kroppen vår fungerer, og som på sikt kan gi smerter er:
– Stress
– Inaktivitet
– Dårlig/lite søvn
– Jobb/familiekonflikter
– Kosthold

Dette er det vi da kan kalle årsaken til smertene. Men hvordan kan det gi en vond rygg eller nakke tenker du?
Da må vi først forstå hva smerte er, og ikke minst hvorfor vi har smerte. For å si det enkelt så er smerter et varslingssystem fra hjernen, der den forsøker å fortelle oss at den belastningen vi utsetter oss for kan gi oss skader på sikt. Den sier ikke noe om hvor alvorlig det er eller akkurat hva som er overbelastet, men man merker raskt at om man overser smertene, så blir intensiteten ofte verre over tid. Dette gjør ofte at vi unngår å gjøre ulike ting som gir oss smerter, og man kan bli mer inaktiv.Da er man på vei inn i vond sirkel, noe som kanskje også gjør at man tenker negativt om hvordan livet kommer til å se ut i fremtiden.

Vi som naprapater forsøker sammen med pasienten å finne ut hvordan man lever livet sitt, og da faktorer som trolig kan ha en negativ innvirkning på kroppen. Så forsøker vi å senke smerteaktiviteten i nervesystemet gjennom ulike behandlingsteknikker av muskler, nerver og ledd. Når pasienten forhåpentligvis kjenner bedring, så må man forsøke å legge opp en plan for hvordan man skal bryte det mønsteret man har havnet i, og i tillegg finne måter å få en sterkere og smidigere kropp som tåler alle de daglige utfordringene vi møter.

Når man oversetter ordet naprapat til norsk, så betyr det «kurere årsak til lidelse».
Dette er selvfølgelig ikke noe vi naprapater kan gjøre med enkle håndgrep, men vi ser veldig ofte at våre behandlingsteknikker, kombinert med egentrening har en positiv effekt for å komme inn i en livsstil som gir mindre smerter og et mer aktivt liv. Da er det ofte også lettere å rydde opp i andre faktorer som har en negativ innvirkning på ens liv, og man kan bryte negative mønstre.

Samarbeidspartnere

© 2024 Elverum-naprapatene. Alle rettigheter reservert